Кліщі

КліщКоли готувався до написання цієї статті, то зрозумів, що люди взагалі не усвідомлюють небезпеку, яку несуть кліщі. Навіть, в одній статті на цю тему проскочила пропозиція взагалі не витягувати його, а почекати поки він поїсть і сам відпаде. Для таких розумних скажу, що є випадки, коли кліщ залазить під шкіру і сидить там дуже довго.

Пік активності кліщів припадає з весни і до середини липня, а потім ще раз повторюється осінню з вересня по жовтень. Саме більше, якщо вірити сайту МОЗ України, від них страждають Волинська область і автономна республіка Крим. Саме небезпечне, що може вас очікувати це енцефаліт і бореліоз.

Захист від кліща


Я зразу планував цю частину статті не писати. Все через те, що люди всерівно не будуть слухатись. Хто, наприклад, захоче літом в жару гуляти в кофті на довгий рукав із закритою шиєю. Або, наприклад, кожні дві години робити огляд.

Самим поширеним способом захисту є спреї, яки якоби повинні допомагати. Доречі, не варто плутати, не всі засоби від комарів допомагають і від кліщів. А обробляти переважно треба не себе, а одежу! Не забувайте читати інструкцію.

Після прогулянки одежу треба витріпати або ще краще випрати. Нерекомендується класти її на ліжко чи диван — кліщ може перелізти. І точно не рекомендується спати в ній.

Як витягнути кліща?


Я знаю кілька способів, як це можна зробити. Звісно, самим надійним є звернутись до травм пункту. Там все зроблять безболісно, швидко, а саме головне, безпечно. При цьому всьому ми більше будем впевнені, що з слюною кліща в нас не передався, наприклад, енцефаліт.

Сама більша проблема при витягуванні це обрив хоботка. Доречі, кліщ сам себе вкручує в тіло жертви, тому, якщо просто його потягнути, то дуже велика ймовірність, що ви витягнете тільки половину паразита.

Дехто користується для витягування кліща олією. Суть проста: намазуєм його олією, з часом він починає задихатись і послаблює хватку. Через пару хвилин обгорнувши пальці марлевою серветкою розхитуючи кліща його можна викрутити. Викручування робиться проти годинникової стрілки (можу помилятись, знайшов відео, де його викрчують за годиниковою).

Зверніть увагу, що кліща можна викручувати також пінцетом і ниткою. В першому випадку головне не роздавити його, а в другому треба нитку затягувати як найблище до місце присмоктування.
Доречі коли готувавався до написання цієї замітки то знайшов кілька нехитрих пристороїв для витягування кліщів. Я думаю собаководи мають знати про їх існування.

Другий спосіб це припікання. Беремо наприклад голку, розігріваєм її і робим припікання кліщу. Дальше все як сказано вище.

Після витягування


ОБОВ’ЯЗКОВО перевірити чи не лишився хоботок. Він виглядає як маленька чорна цяточка в місці присмоктування. Якщо ж все ж таки є така неприємність то витягнути її треба за допомогою стерильної голки. В любому випадку рану треба промити і обробити зеленкою.

Слідкуйте за станом свого здоровля на протязі двох тижнів. Якщо у вас появилась температура, поколювання в м’язах або запаморечення — є дуже великий шанс, що він встиг вас заразити.

Коментарі (6)

RSS згорнути / розгорнути
0
«При цьому всьому ми більше будем впевнені, що з слюною кліща в нас не передався, наприклад, енцефаліт. » — впевненим можна бути тільки якщо зробити аналіз самого кліща на наявність збудника.
найфективнішим є «викручування». мав 2 рази кліща — випробував всі методи: першого втопив в олії, другого спалив, а потім довелось витягувати пінцетом з голкою.
+2
Міністерство охорони здоров'я рекомендує в любому випадку принести кліща на перевірку.
Методи з припалюванням і олією мають і свої небезпеки — можна перестаратись і вбити кліща, що дуже не бажано в нашому випадку.
0
Аж мурахи по шкірі…

Десь чув, що не бажано одягати світлі, чи білі речі при прогулянках по лісі. Ніби то кліщі помічають це, і падають на жертву прямо з листя. Не знаю, дуже схоже на правду… Принаймні логічно.

Для тих хто не в курсі що таке енцифаліт — клік.
0
"Методи з припалюванням і олією мають і свої небезпеки — можна перестаратись і вбити кліща, що дуже не бажано в нашому випадку".

Мертвий кліщ не несе ніякої загрози, навпаки - легко знімається.
Саме припалювання та поливання олією ведуть до великої небезпеки! кліщ починає душитися і випльовує інфиковану рідину у тіло носія, це науково доказано і про це вже знає вся Європа. Бачу,що на Україні тримаються міцно дуже паганої традиції.
0
Незнаю наскільки це застарілий метод, але рекомендації взяті з Міністерства охорони здоровля України

Питання, черещ скільки часу кліщ робиться «мертвим»?
0

Залишити коментар