Чорні дні для Чорного Черемошу

Чорний ЧеремошЛюдям притаманно вирішувати свої проблеми за рахунок інших. Цього разу під удар може попасти улюбленець українських туристів річка Чорний Черемош. По суті ми попали на роздоріжжя. З одної сторони Україна потребує більше електроенергії і енергетичної незалежності, з іншої сторони ми реально бачимо майбутню смерть річки із гучним пшиком в кінці.
 
Планується побудувати 39 гідроелектростанцій малої потужності. Наскільки малої? Ну так максимум на 500 кВт. Це спокійно можна порівняти з 5000 лампочками, 250 електроплитами або 555 мікрохвильових печами. Це багато чи мало? Ну звісно якщо помножити на то, що їх буде 39 то в результаті ми маємо щасливе місто, розміром із Львів.


 А давайте також подумаємо про то, що таку потужність вони можуть видати тільки коли річка повна водою. А це приблизно тиждень-два на рік, коли в Карпатах початок таяння  снігу.  При цьому вбивається екологія, яка була прив’язана до річки. Зменшується швидкість річки за рахунок дамб.
 
 
Громадяни навколишніх сіл проти (хоча вони завжди проти чогось). Вони хочуть зберегти Черемош для своїх дітей. Вони не хочуть, щоб їхні діти знали про нього тільки з розповідей. Села по одному починають відмовлятись від свого рішення під тиском громади. Екологи також в шоці від таких рішень.  Рафтинг на Черемоші скоріше за все буде неможливий.
 
Групи в соціальних мережах:
ВКонтакт: https://vk.com/club32802886
FaceBook: https://www.facebook.com/groups/318608194818363/
Google+ https://groups.google.com/forum/?hl=uk#!forum/saveche

P.S. До речі, дякую Андрію (tinigard) за то, що розповів про проблему. 

Коментарі (2)

RSS згорнути / розгорнути
Що й казати… це жахливо((( шкода, що в нас заради наживи, безвідповідальності та банальної бездумності не жаліють ні природу, ні людей… А гірше всього, що окрім як розмов у контактах та фейсбуках ніхто нічого зробити не зможе і не буде((
0
Нічого подібного. Робота ведеться, по різних напрямках - і не в сенсі поставити галочку в анкеті:). Тому відкиньте песимізм - питання вже майже вийшло на потрібний рівень. Загалом, тільки на Закарпатті планують збудувати більше 300 ГЕС. Неспаскуджених річок в наших горах не залишиться. Але що цікаво - на листи в облдержадміністрацію стосовно будівництва - "законно чи ні?" відповідь, що "вони взагалі про те не знають":)
Так, із 350 зареєстрованих в групі "врятувати" на обговорення проблеми наживо прийшло чоловік 25. Але все рухається в потрібному напрямку. Не бійтеся приєднуватися, поширювати інформацію - це не той випадок, коли ми опустимо руки.
0

Залишити коментар