avatar

Зимовий екстрім у Львові


Мабуть, наші читачі пам'ятають як святкували Хелоуін львівські екстремали. У місто Лева приїжджала Луцька команда “Земля Прыжков”, яка організувала стрибки з багатоповерхівок. Комусь пощастило побувати на цій події, а дехто, зціпивши зуби, із заздрістю продивлювався фотки в статті нашої журналістки. На цих вихідних команда знову завітає у Львів, і ціллю приїзду цього разу стане пропагування роуп-джампінгу в зимових умовах. Прийшов час розповісти про роуп-джампінг і про команду, яка зачастила до нашого міста.

 

Роуп-джампінг — це вид екстріму, стрибки з високих об”єктів з вільним падінням, при якому зупинка падіння відбувається за рахунок системи альпіністських мотузок і кріплень. Люди стрибають з мостів, вишок, труб, дахів, об'єктів промислового призначення, а також більш нестандартних варіантів типу бігбордів, підйомних кранів, реакторів, вікон свого дому :)

 

 

Багато хто плутає роуп-джампінг з бандж-джампінгом. В чому ж різниця? Запам'ятайте, бандж — це резинка, роуп — це мотузка. В банджі вільного падіння мало, або взагалі немає, амортизація відбувається завдяки зменшенню швидкості падіння розтягуванням резинки. Роуп здатний подарувати відчуття абсолютно вільного падіння, тривалість якого залежить від висоти об'єкта і способу натягування бази. Роуп-джампінг набагато безпечніший, адже в банджі йде одна точка кріплення, і якщо резинка рветься, то в стрибуна немає ніякої надії на спасіння, а в роупі дублюється кожна мотузка, кожен вузол, кожне кріплення. Навіть у випадку відмови якоїсь частини системи, завжди є дублючий елемент, який рятує стрибуна від неприємностей. Звичайно, надійність і безпечність таких стрибків багато в чому залежить від якості спорядження, що використовується, а також від профессіоналізму і відповідальності організаторів. Як ви вже знаєте, “Земля Прыжков” є надійним і безпечним постачальником адреналіну, але прийшов час детальніше розказати і про них.

 

Сім років назад у російському місті Новосибірськ заклались основи створення найбільшої в світі (!) команди по роуп-джампінгу. На даний момент “Земля Прыжков” нараховує декілька десятків команд в Росії та Україні. Найбільш відомими командами в нашій країні є Київська і Луцька, а найпершою була Житомирська. За весь час існування великої сім'ї під назвою “Земля Прыжков” не було зафіксовано жодного летального випадку в стрибках, які вони організовували. Це підтверджує професійність і відповідальність людей, які займаються цим видом екстриму. Організатори постійно шукать нові об'єкти, модернізують спорядження і рухаються вперед. Найбільшим досягненням команди на території України вважаються стрибки з Кримської скелі Нішан-Кая, висота якої по різним даним сягає до 250 метрів. Минулого літа “Земля Прыжков” зробили неймовірне і досягли вільного падіння в 217 метрів, що є абсолютним рекордом на цій скелі.
 


Окремо варто розказати про благодійну діяльність цієї команди. Всі розуміють, що стрибки не є безкоштовними, адже амортизація професійного спорядження обходиться досить дорого, і більша частина вилучених на стрибках коштів зазвичай іде на закупівлю нових мотузок, карабінів, роликів, страхуючих обвязів і так далі. Та не дивлячись на це, команда час від часу проводить благодійні акції в допомогу діткам з притулків або важкохворим дітям. В жовтні, наприклад, Луцька команда «Земля Прыжков» провела благодійні стрибки, кошти з яких пішли в дитячий онкогематологічний центр.

 

Люди стрибають з багатьох причин. Хтось хоче відчути адреналін в крові, хтось побороти власний страх, хтось похизуватись перед друзями і поставити нову аватарку вконтакті (так, були випадки))). Нові незвичні відчуття гарантовані кожному стрибуну, причому як при першому стрибку, так і при наступних. Досвідчені стрибуни кажуть, що ніколи не можливо повторити один такий самий стрибок і відчути точно такі самі емоції. Коли звичайні стрибки “приїдаються”, існує багато способів додати різноманіття в цей вид екстриму.
 

 


Роуп-джампінг надзвичайно різногранний. Крім нових міст і нових об'єктів завжди доступне різноманіття у плані виконання стрибка. Можна стрибати вниз головою, вниз ногами, страхуватися зпереду, ззаду, за ноги, за одну ногу (профі-версія, новачкам недоступна), стрибати спиною назад, аеробусом (важко пояснити як це, дивіться ось тут). Коли набридає стрибати самостійно, можна спробувати тандем, триндем (народна спрощена назва стрибка втрьох), причому різноманіттям поз в таких стрибках можна здивувати навіть камасутру. Рекорд в такому “збоченні”, знову ж таки, поставила команда “Земля Прыжков” в Житомирі, стрибнувши з моста в центрі міста компанією в… 20 чоловік! Окрім такого різноманіття можна додати гірчинку в звичайний стрибок, взявши з собою димову шашку, гітару, унітаз (так, теж були випадки))), м'яч, мітлу, велосипед… Доречі, на цих вихідних “Земля Прыжков” планує влаштувати на львівській недобудові справжній зимовий екстрім з санями, лижами і сноубордами.
 

 


Якщо ви ще не стрибали з даху дев'ятого поверху, не відчували свободу вільного падіння, і не знаєте що таке роуп-джампінг, але бажаєте дізнатися, запрошуємо всіх бажаючих. Обов'язковим є попередній запис у список, який знаходиться ось тут. Беріть з собою друзів, хороший настрій, памперс для дорослих при необхідності, сані, або що вважаєте за потрібне. Зустрінемось там :)

 

2 коментарі

avatar
класна стаття, розказано дуже класно.
захотілось ще раз стрибнути :-)
avatar
коли ще плануються стрибки у Львові?
  • Vit
  • 0
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.