avatar

Коротко про печеру Оптимістичну

Печери: Blog by DieselDraft: Коротко про пещеру ОптимістичнуМи вже бачили чудовий звіт про Печеру Оптимістичну, але я хочу розповісти більше про технічні моменти поїздки. Дуже багато виникало питань, особливо в нас, які їхали вперше, що нас там очікує. Зразу хочу сказати дякую, Юдині Наталі за то, що терпіла мене, коли я назвонював з номиви питаннями.
Тепер моя черга дати відповідь на тему питання  “Що брати”, “Що їсти” і “В що вдіватись”.

По мотивах Покатушок Недома в печеру Оптимістична



В нас була ескурсія на 12 годин. Сказати що було важко… мабудь було більше незручно. Часто приходилось знаходить в незвичних позиціях. Хотьба боком чи повзання звична справа. Кругом волога глина, але не є неприємна.Але бути чистим ніяк не вийде. Температура стабільно 10 градусів. Мені особисто було жарко. Чуток повітря інакше.
 
Ми були з тих, хто брав комбінінзон на прокат. Як на мене 30 грн дуже дешево, щоб потім його не везти додому і не прати. Взуття було своє. Я був в берцах. Незважаючи на їх якість, через липку глину я умудрився надірвати підошву. Люди, які брали взуття на прокат, а давали гамаки, жалілись що вони натерли. Ліхтарі, які вони там нам давали були нормальними, але якщо чесно 50 люмен мене якось не влаштовують.

Печери: Blog by DieselDraft: Коротко про пещеру Оптимістичну


В мене з собою був рюкзак “Вещмішок” з дзеркальним фотоапаратом, водою і їдою. Брав цей рюкзак, так як його потім дуже легко прати. В іншій руці був штатив. Скажу зразу, часто було незручно. Чим менше ти маєш на собі і тим легше тобі проходити на вузькі ділянки. Треба намагатись бути компактним.
 
Фотоапарат і штатив має свій смисл тільки в тому випадку, якщо ти маєш достатньо часу щоб розкластись. Я принципово не користуюсь спалахом, тому що фотографії виходять занадто пласмасовими. А власного ліхтаря не вистачало.  В ідеальному випадку достатньо брати мильничку, яку зручно поставити в кишеню. Досить часто виникали моменти коли ти хочеш сфотографувати, а решта групи змушені чекати в незручному положенні. В результаті вже через годину я камеру заховав. GoPro не справлявся через погане освітлення. Наша відео камера Sony більш чутлива і весь тягар впав на неї.

Печери: Blog by DieselDraft: Коротко про пещеру Оптимістичну


Спочатку ми думали що ми будемо зупинятись на довго. Але реально на пообідати (по часу і силах) нас вистачило тільки на чай з термосу і печення. Води взяли мало нажаль, пішла швидко. Досить непогано виручали нас шоколадні батончики. Доречі непоганим рішенням було б мати камелбек.
 
 
Резюме
Наступного разу якщо не вийде розпихати воду і провізію по кишенях то буду брати рюкзак знов, а краще камелбек. Взуття буду брати своє, розходжене, яке не шкода мити шлангом. Одежа звичайно на прокат. Фотоапарат… навіть не знаю, буду шукати мильничку. Ліхтар при можливості свій, потужніший. З харчування батончики, печення, вода.

5 коментарів

avatar
Был с 3х литровым гидратором (Камелбек контрактный для британской армии), на двоих 3х литров воды было даже замного, половину принесли назад. Немного опасался что могу порвать его в пещере, но реально только слегка поцарапаная крышка. Кроме собственно воды в него удалось засунуть пару шоколадок и дополнительный фонарь.

Налобник конечно лучше иметь свой и фирменный, вещь в хозяйстве незаменимая, главное выбрать нормальную фирму, побольше мощьность и ближний и дальний свет (в длинных больших коридорах включаеш дальний, в узких лазах рассеяный ближний) 
avatar
тяжче  за  все  було з дзеркалкою ходити. Фоткаєш з  вспишкою як  звичайною  мильницею, але  вага  і незручність  лазити з  сумкою  дають  про себе  знати. Тому  щодо  фото — або  йти  в  спеціальний  фото-рейд з штативом/вспишкою  і т.д або  справді  обмежитись  чимось кишеньковим.
Виручали одноразові  сочки в  пакетах -  в  кишеню  поміщаються і  на короткочасних стоянках  легко втамувати спрагу.
avatar
Я тоже пропонував зробити фоторейд невеличкою групою
avatar
Доречі за рюкзак і речі. Була з маленьким міським рюкзаком. проклинала його вже після години ходьби. Знімати його кожного разу коли йдеш боком, а потім в вузькому місці пробувати надіти на два плеча… це жах. Ті речі які там були не варті того. Єдине що крім моєї Соньки наступного разу братиму це воду(надіюсь до того часу буду мати кемлбек) і батончик. І іншим рекомендую!
Іще одне «доречі» =) якщо маєте проблему з лазанням на колінах — можна придумати можна придумати на похід щось тиму наколінників. Мене печера, наприклад, нагородила купою синяків під колінами =) Але це я, у вас все може бути інакше ;-) 
  • Invy
  • +2
avatar
аяяяй)) а  ми ж  попереджали за  наколінники. Ну  але  то  було  написано  в  «рекомендованому»  спорядженні, тому  кожен то  пізнає на  власному  досвіді.
Рюкзаки,  якщо  йдеш  на  один  день то  взагалі  краще  на  брати (як  нам  і  радила  інструктор)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.