Шашлик

шашликВи навіть не представляєте наскільки неадекватною треба бути людиною, щоб писати голодним на цю тему. Ця година проведена в пошуках потрібних матеріалів і фотографій — прямий шлях до язви. Та навіть самі спогади про соковите м'ясо заганяють в довгий транс.
Шашлик — це не просто ще одна страва з м'яса, це вже традиція. Доречі, про традиції: в нас прийнято, що на природі готують чоловіки.

Історія виникнення тягнеться десь зі сходу. Важко сказати хто придумав його першим. Якщо уявити, то це і є та сама перша страва, яку навчились готувати наші предки після отримання вогню. З часом мінялись тільки способи його приготовляння.

М'ясо


Історично використовували м'ясо баранини. Але в наш час можна зустріти шашлик з курки і навіть з маринованої риби(не пробував, бачив рецепт). Саму більшу популярність отримала всетаки свининина.
Не рекомендується брати м'ясо з супермаркетів з вже готовими маринадами. Особливо це стосується гострих маринадів. Діло в тому, що м'ясо, яке вже починає портитись заправляють приправами і пробують продати. Маринад має дуже добру здатність вбивати лишні запахи.

Оскільки ми хочемо отримати м'який і соковитий шашлик нам треба вибирати тільки свіже і молоде м'ясо. Саме краще брати м'ясо з частин, які не сильно навантажуються. М'ясо з лап переважно жосткіше. Ідеальний варіант це хребет уздовж шиї. шашликЯкщо м'ясо має жирові прошарки то вони дадуть свій сік, що є дуже великим плюсом в нашому випадку.

На рахунок видів м'яса. Свинина більш м'яка. Мабудь це зв'язано з її жирністю. Баранина чуток жорсткіша. Але при цьому вона має свій неперевершений смак. Добрі люди підказують, що якщо правильно зробити маринад, то воно взагалі не буде жорстким і при цьому збереже смак. Доречі, баранина готується чуток довше за інше м'ясо. На рахунок яловичини, то воно чуток гірше. М'ясо само по собі туге. Скільки його не готуй всеодно не доб'єшся ідеального смаку. Тому, це м'ясо варто вибирати в саму останню чергу.

Маринад для шашлика


Задача нашого маринаду задати мясу основний смак, а в деяких випадках пом'ягшити його. Доречі, дехто взагалі люблять м'ясо просто натерте дрібно порізаною цибулею. Але при цьому важливо щоб мясо було свіже і молоде.
В основному використовують майонез, кефір і вино. дехто рекомендує не солити, щоб м'ясо було м'якіше. Без цибулі взагалі якось слабо уявляється, як можна приготувати смачний маринад. Є також рецепти з використанням пива. Я навіть знайшов рецепт шашличка в заварці. Список декількох я наведу внизу.

Доречі є так звані швидкі маринади. Їх особливість в тому, що вони встигають приготувити м'ясо буквально за якісь пів години. При цьому багато з них умудряються зробити його смачним. Як на мене м'ясо має настоятися хоча б звечора.
М'ясо треба нарізати рівними кусками. Якщо куски будуть дуже великі вони будуть погано прожарюватись і незручно буде їсти. Якщо їх зробити дуже малими, то вони за сильно просушаться. Ідеальний розмір приблизно 4см в діаметрі. Не варто допускати, щоб на одному шампурі були куски з різних видів м'яса, оскільки воно буде готуватись різний час.

Дрова


Дрова є саме тим прошарком, які відрізняють приготування їжі дома і на природі. Вони задають запах. Саме краще підходить виноградна лоза. Но продукт достатньо дорогий і думаю рідко коли ми зможем собі позволити пожарити м'ясо на ній.
Дуже добре йдуть всі листьові дерева. При можливості, краще брати фруктові дерева. Особливо виділяють черешню. Замінником дров може виступати запаковане вугілля. Але, як на мене, вони не дають того смаку. В ніякому разі не варто використовувати хвойні дерева. Їх смола дає м'ясу гіркоту, яку потім нічим не забереш.
Перед тим як готувати, дрова треба перепалити, щоб залишилось тільки розжарене вугілля. Шашлик не можна жарити на вогні — він просто згорить. Якщо десь спалахне вогонь, то його краще зразу погасити або відсунути м'ясо дальше від нього. Досить часто вогонь гасять пивом чи вином. Але так ніразу не відчув різниці в смаку.

Декілька рецептів


У кефірі
М’ясо нарізати шматочками, цибулю кільцями, скласти в каструлю шарами, поперчити. Солити за півгодини до смаження. Залити кефіром, щоб покрив м’ясо.
Маринувати від 10 до 24 годин.

У майонезі
М’ясо нарізати шматочками, скласти в каструлю, додати нарізану цибулю і майонез (на 1 кг м’яса 250 г майонезу), перемішати.
Маринувати годину.

У пиві
Цибулю і м’ясо 1:2 залити пивом, щоб покрило.
Через годину — на багаття.

У заварці
50г доброго чаю залити 0,5 л окропу і настоювати 10-15 хвилин. Коли вистигне, злити осад і залити м’ясо.
Маринувати 3-4 години.

У соєвому соусі
50 мл соєвого соусу (бажано грибного, якщо немає — додати 1/4 грибного бульйонного кубика), 50 мл лимонного соку чи винного оцту, 1-3 вичавлених зубчиків часнику, по 1 ч. ложці солі, цукру, чорного перцю і паприки. Усе вимішати і додати в цю суміш м’ясо або стегенця будь-якої птиці.
Маринувати мінімум дві години.

Шашлик за півгодини
На дві особи: 600-700 г свинячої вирізки, 1-2 цибулини, томатний сік, сіль, перець, спеції — до смаку.
Маринувати пів години.

Коментарі (5)

RSS згорнути / розгорнути
+
0
Мене якось запросили на шашлик. Коли шашлик всім дуууже сподобався — його секрет відкрили :) Виявилось, що він маринувався рівно стільки скільки ми їхали в поїзді, тобто десь пів годинки, а що саме цікаве — в газованій мінеральній воді із цибулькою. І все :)
avatar

Invy

+
0
Аж самому захотілось… м-м-м-м… Скоріше б весна, і на природу з шашличком.
avatar

nils

+
0
Я цього року хочу попробувати рецепт У заварці
avatar

DieselDraft

+
0
Як і планував вчора (8 березня) вибрались на природу. Зробив шашлик на кефірі і чаї. Враження? Зверху легенька корочка, а в середині дуже сочне. До того рецепту що тут є добавив ще цибулі чуток.
avatar

DieselDraft

+
0
Треба повторити ще з чайом :) смакотіща!
avatar

Invy


коментувати

Ваше имя
Ваш e-mail (будет скрыто и используется только для отправки ответов на ваш комментарий)
Вы — гость, и вам запрещено использовать HTML-теги.
 
Введите цифры и буквы:

Блоги, Blog by DieselDraft, Шашлик