Перехід на "зимовий" час або казка про економію ресурсів

годиник«Давним-давно, в нашому царстві люди, в принципі як і в інших царствах, мали немудрьоні пристрої вимірювання часу — годинники. Тут ними користувались і бідні і багаті, в принципі як і в інших царствах, люди. І тут жеж, як і в інших царствах годинники переводили, щоб… затримати гостей подовше або випхати пошвидше. :)» На цьому казочка закінчується.

А для тих, кого цікавить «коли» чи «навіщо» переводити годинник цього разу, розказую…
Від 1996го року Україна переходить на «зимовий» час в ніч з останньої суботи жовтня на неділю. Цього року це 31 жовтня. Доречі, якщо комусь цікаво, то до 96р стрілки годинника переводили на місяць раніше — в останню неділю вересня. Але так як 100 з копійками інших країн робили це дружньо в жовтні, то Європейська економічна комісія ООН порекомендувала нам внести зміни у відповідні постанови по цьому питанні. І ми послухались.

Доречі, мало не забула, якщо Ти — маньяк, і збираєшся цілу ніч не спати, або Ти, до чого доброго, студент :), бо тоді, навіть, зрозуміло чого саме не спатимеш, можеш зробити це все правильно. Для цього, береш годинник в руки, можна всі які є вдома розкласти і посортувати по важливості на столі… ну а чого ви дивуєтесь? а чим ще маятись в 4 ночі? Так ось, потім, коли протікає 4:00ам, тобто ранку, берете ці всі годинники і перекручуєте на годинку назад. И вуаля, в вас ще додаткова година, щоб помаятись чимось насправді зовсім непотрібним, що можна нормально зробити вдень :)

Ще одна штука, яку мені колись розказав мій… одна хороша людина, над якою я ніколи раніше не задумувалась. Банально, просто і розсудливо… Придумалось це все через можливість, в той час, коли сонце встає пізніше(восени і аналогічно весною), використовувати максимум денного світла тільки встаючи пізніше і відповідно використовуючи менше елекроенергії на освітлення. Хоча медики кажуть, що зміщення «робочої» доби на годину — шкідливе, а це щоб ми не казали але так і є, постає реторичне питання чи 3 дні (умовно, тому що власне стільки, кажут треба для адаптації до нового графіку), а в когось і 0 днів, варті того, щоб зекономити, як виявляється, дуже великі енергетичні ресурси кожної доби в той час, коли мали запалитися лампочки в квартирах з ранку і горіти доки вийде сонце.
Ну а якщо подивитись на це з іншої сторони, то можна просто разок на годинку довше поспати :)
Доречі, весною перехід на «літній» час відбувається в останню неділю березня в 3:00ам, переведенням годинника на годину вперед.

Про всяк випадок… Ще раз нагадую: в цю суботу (30 жовтня), ввечері не забудьте перевести стрілки годинника на годину назад. І спіть спокійно )
  • +2
  • 29 жовтня 2010, 19:14
  • Invy

Коментарі (5)

RSS згорнути / розгорнути
+
0
Про економію знаю. Дізнався доречі не так давно і був трохи здивований. Потім подумав і справді, є така штука. Одне питання — навіщо? Україна, маючи свої власні тепло- та електро станції спроможна забезпечити населення світлом сповна. Дивно… Можливо зекономлені кошти, як завжди, йшли комусь в кишеню.
avatar

nils

+
+1
Доречі, як виявилось в ночі електрика дешевша. Треба тільки поставити спеціальний лічильник.
avatar

DieselDraft

+
0
Вчора президент Росії підписав указ про відмову від переходу на літній час. Щось я відчуваю, що це чекає і інші країни.
avatar

DieselDraft

+
+1
Варто уточнити заголовок статті.
Має бути «Перехід на літній час, ...».
Суть в тому що основним є зимовий, той самий при якому ми св'яткуємо новий рік :).
А літній час — поправка для максимального використання сонячного світла в ті самі робочі години.
avatar

Stan

+
0
Якщо зовсім точніше то тоді з літнього часу. А якщо по суті то той «не літній час» має ж якось називатись ;)
avatar

Invy


коментувати

Ваше имя
Ваш e-mail (будет скрыто и используется только для отправки ответов на ваш комментарий)
Вы — гость, и вам запрещено использовать HTML-теги.
 
Введите цифры и буквы:

Блоги, Блог им. Invy, Перехід на "зимовий" час або казка про економію ресурсів