avatar

Нова Британська форма МТР

 

Рибалки і мисливці, туристи і звичайні міські жителі, що люблять комфорт і практичність — сьогодні досить багато людей обирає камуфляжний одяг. Якщо колись він використовувався тільки у воєнний цілях, для маскування, то в наш час носити таке вбрання може абсолютно кожен. Серед різновидів цього матеріалу найвідомішим є мультикам, універсальне забарвлення, розроблене американською фірмою Crye Precision разом з лабораторією U.S Army Natick labs. Ще один, не менш відомий варіант такого спецодягу — нова британська форма МТР.

 

Multi-Terrain Pattern в перекладі з англійської означає “багаторельєфний візерунок”. Дійсно, в порівнянні з американським мультикамом, МТР має забарвлення з семи кольорів і більш розмиту і дрібну структуру візерунку. Здалеку британський варіант має більш сірий колір, в той час як мультикам більше віддає зеленим. Доречі, для нашої, української місцевості, МТР підходить набагато більше, зважаючи на різноманітність природніх умов. Вперше така форма була застосована в березні 2010 року під час афганської кампанії, і згодом знайшла популярність в інших підрозділах. Бойові дії в Афганістані проходили в умовах змішаної місцевості, це і ліс, і гори, і пустелі. Команда розробників в області оборони старалась поєднати стандартний мультикам з пустельним варіантом забарвлення, і плодом їх фантазії стала форма МТР.

 

На думку спеціалістів, така кольорова комбінація забезпечує краще маскування, ніж будь-який інший варіант, та ідеально підходить для всіх існуючих у світі ландшафтів. Проведені тестування довели, що час, який потенційний ворог витрачає на розпізнання цілі в новій британській формі, значно більший, ніж якби солдат був вдягнений в універсальний мультикам. Проектування і підбір кольорів обійшлися в 250 000£. З основних відмінностей, крім кольорів і структури візерунку, можна виділити особливості пошиття. В новій британській МТР приховані ґудзики, кишені на штанах під кутом, а не прямі, всередині кишень підкладка з сітки, що забезпечує кращу вентиляцію і терморегуляцію, а нагрудні кишені відкриваються збоку. На рукавах є спеціальні “ліпучки”, що називаються велкро.

 

Міністерство Оборони Великобританії планує повністю замінити стару модель форми із забарвленням DPM (“пустельний” варіант) зразка 1995 року на МТР в 2013 році.

1 коментар

avatar
як  на  нашу місцевість, то з  усіх «нових» камуфляжів  найбільш  підходящий
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.