avatar

Hiking vs Trekking: яка різниця?

Часто терміни hiking і trekking використовуються, як взаємозамінні. Але чи дійсно це одне і те ж?













Для початку — до визначень.  OxfordDictionary не дає чіткого розуміння, в чому ж саме суть і відмінність між трекінгом і хайкінгом (тиць  і тиць). 

Тому вирішив копнути (наголос на «у», до речі) глибше. Люба Wikipedia каже, що хайкінг  – спосіб активного відпочинку, піші прогулянки по наперед визначених маршрутах переважно в гірській або іншій мальовничій місцевості.

І, відповідно, трекінг  – тривала пішохідна подорож місцевістю, де, як правило, пересування транспортними засобами неможливе (не плутати з альпінізмом!!!); багатоденний похід в незвіданому та важкопрохідному середовищі, зазвичай гірською місцевістю. 

В Штатах і ВБ хайкінг відноситься до піших маршрутних прогулянок з метою відпочинку. Одноденний хайкінг є видом хайкінгу, якщо він триває протягом одного дня (або ночі) без таборування. Багатоденні походи з палатками відносяться до бекпекінгу (від англ. backpack – рюкзак). У ВБ хайкінг часто називають рамблінгом, від назви туристичної організації Ramblers. Існують близькі за змістом поняття до бекпекінгу та хайкінгу, які використовують в інших країнах, — trampingtrekking і bushwalkingАвстралійці використовують термін bushwalking як для походів по маршрутах, так і для походів дикою місцевістю. Tramping походить з Нової Зеландії, де таким чином називають нічні та тривалі подорожі. Багатоденні походи в гірські райони Індії, Пакистану, Непалу, Пн. та Пд. Америки, Ірану й у високогір'ях Сх. Африки називають trekking.

Це вже щось… В будь-якому випадку, хайкінг – похід з метою відпочинку по прокладених маршрутах, а трекінг – це вже виклик для тіла і духу.  І трекінгові, і хайкінгові походи можуть тривати 1-2 дні на коротких дистанціях, навіть і тижні, і місяці на тривалих маршрутах, але щоденна рутина (праця, обов’язки — кому як зручніше) – це те, що їх різнить. Але відмінність не тільки в цьому…



Інтенсивність
– головна відмінність хайкінгу і трекінгу. Хайкінг, як правило, – це легкий і помірний темп походу (що насправді не робить його простішим і менш напруженим, ніж трекінг). На противагу, трекери можуть рухатись як по маршрутах, так і нерозвіданою місцевістю, пробиваючи собі шлях власноруч. Для цього трекеру необхідно мати навики виживання, орієнтування та користування картою, вміти надавати першу медичну допомогу. Хайкери зазвичай не мандрують нерозміченою територією.







Якщо трекінговий похід є довготривалим і в нього залучені носії або в’ючні тварини, то різниця між хайкінгом і трекінгом стає ще більш відчутною. В такі мандрівки наймають людей для перенесення спорядження, приготування їжі, розкладання палаток і тп на весь період походу. Звичайно, всю їжу, спорядження, одяг і намет можна нести і у власному наплічнику, це вже хто як любить і хто як звик.

Спорядження. Щодо спорядження, яке необхідне для хайкінгу та трекінгу, то все залежить від плану та умов конкретного походу, та й усе пізнається на власному досвіді. В простому одноденному поході знадобляться водонепроникне взуття, відповідний погоді одяг, карта, компас, їжа і вода, основні медикаменти, засоби зв’язку, ну і наплічник само собою. Багатоденні походи вимагають додатково крім вже вказаного намет, мотузку різного калібру і довжини, каремат і/або спальник, ніж, посуд, набір для виживання, кремінь, сірники і запальничку, таблетки для очищення води, ліхтар/свічки, засоби від комах та захист від сонця… Власне, цей список можна продовжувати і продовжувати. Також готуючи обладнання, треба врахувати і деякі небезпеки: зневоднення, переохолодження або тепловий удар, напади тварин, небезпека заблукати, травми.

Вплив на навколишнє середовище. Тут єдине, що головне,в жодному випадку ніколи не треба залишати за собою гори сміття!!!.. Ну і не залишати вогнище непогашеним.

Види хайкінгу. Backpacking (також trekking) — багатоденний складний похід по гірській місцевості,  Dog hiking – хайкінг із собаками, Freehiking – хайкери навмисно уникають маршрутів (ну звичайно, вони ж голі. І це не жарт… тиць), Hillwalking – британський варіант терміну хайкінг по пагорбах чи горах, Nordic Walking – спортивні прогулянки із спеціально розробленими палицями, схожими на лижні, Llama hiking – хайкінг з ламами,  Scrambling – щось середнє між скелелазінням і хайкінгом,  Thru-hiking– хайкінг по маршруту end-to-end в одному неперервному поході, Ultralight backpacking – хайкінг з мінімумом спорядження,  Waterfalling – хайкінг з метою знаходження водоспадів,  Dayhiking – одноденний хайкінг, без таборування, Heli Hiking – хайкінг з використанням гелікоптерів для доступу до віддалених недоступних місцевостей.



І ще ось таке симпатичне відео на завершення


3 коментарі

avatar
Я вже дуже давно дивлюсь в торону походів з собакою. Навіть спецільно для того підбирав породу собаки.
avatar
до речі, і які породи підібрав?
avatar
Є два варіанти: Хаскі або Бордер Коллі
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.