avatar

Сушене м'ясо

Їжа: Сушене м'ясоПерша реакція друзів, коли я розповідаю про експерименти з м'ясом  “та воно ж смердить на всю хату”. М'ясо не може смердіти через те, що воно не псується. А не псується воно тому, що ми його засолили і покрили гострими спеціями. І жодна себе поважаюча муха не сяде, і тим більше не подумає щоб відкласти яйця в солене середовище. Народ, включайте логіку.

 


 
 
Етап перший: Пошук м'яса
Ми, посилаючись на рекомендації брали говядину. Насправді думки сильно розходяться. Одні рекомендують брати свинину, оскільки вона м'якша. Інші кажуть, що через те, що вона жирна м'ясо дуже погано просолюється. Всетаки вирішили почати з говядини.
На початок взяли кусок вагою 800гр. Зараз мені здається, що треба було брати більший. Головне правило — він має бути суцільний, ніяких там хвостиків чи розслойок. В іншому випадку результат може получитись пересолений. 

Їжа: Сушене м'ясо
 
Етап другий: Засолка
Вибрали самий простий із знайдених способів. Взяли посуду, закинули м'ясо і засипали грубою морською сіллю. Брати звичайну не рекомендую — може залишитись присмак йоду. Десь приблизно 2-3 раза на день м'ясо перевертали з метою рівномірної просолки. Цей процес має тривати добу. Доречі, м'ясо виділило приблизно 300гр “соку”. Я дуже боявся що м'ясо погано просолиться і час від часу зливав рештки води. 

Їжа: Сушене м'ясо


Їжа: Сушене м'ясо


Етап третір: Спеції
Ми брали чорний, білий і червоний перец горошком, прожарювали його і потім перетирали в ступці. До результату додавали сушений часник. Потратили на перетирання години мабудь півтора, але результат був того вартий. Можна звісно добавляти і інші приправи, це як в кого з фантазією.

Їжа: Сушене м'ясо


Їжа: https://lh3.googleusercontent.com/-F6x_8_LQO2o/UPqJiEHIHLI/AAAAAAAAC3Q/OMgzR39CNFE/s800/IMG_8172.JPG


Їжа: Сушене м'ясо


Вийнявши м'ясо з посуди і добре примив під проточною водою ми поставили його стікати. Воно стало набагато твердіше за рахунок солі, яку впитало в середину. Після того, як м'ясо стекло від лишньої води ми обсипали і обкатуляли в вже приготовлених спеціях. Доречі залешайте м'ясо чуточку вологим, тоді легше спеціїї будуть прилипати.

Їжа: Сушене м'ясо
 
Етап четвертий: Підвішування
Весь кусок ми добре замотуємо в марлю і перевязуємо нитками. В результаті в нас має получитись ковбаска. Зверніть увагу, що воно буде звеншуватись під час сушки, тому затягуйте міцно. М'ясо підвішується в добре провітрювальній кімнаті на 3-5 тижднів в залежності від розміру і бажаного результату. Почне тверднути і десь вже за 2 тиждні ви не зможете вже його стиснути в руці. Це є нормальне протікання процесу.

Їжа: Сушене м'ясо
 

Їжа: Сушене м'ясо


Получилось смачно. Незважаючи на то, що воно було чуток пересолене і переперчене експеремент можна вважати успішним. Можливо треба було брати більший кусок або тримати менше часу. Але всерівно озираючись на то, що це перший раз я результатом дуже задоволений.

Їжа: Сушене м'ясо 



Їжа: Сушене м'ясо


P.S. Останій раз коли робив то брав 1.5кг телятини. Сушив 4 тиждні. Получилось чудесно. Головна вимога — без жирних прослойок, вони дуже несмачні.

1 коментар

avatar
Оце  да)) домашня бастурма -це  дійсно  смачно. Особливо  сподобалась  сушка  на  велосипеді)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.