avatar

Страйкбол. Перший раз

СтрайкболІ так, судячи з усього, ви вирішили спробувати свої сили і приєднатись до наших рядів. Впевніться, що вам вже є 18 років. В противному випадку більшість страйкболістів відмовить вам в участі. Перш за все, вам слід запам'ятати, що у нас ціниться чесність і дружба. Ми в першу чергу проводимо час разом, а потім вже намагаємося позмагатись.
Не варто переконувати себе в тому, що ти не зможеш і тебе там в перший же день позорно порвуть. Багато стариків досі грають на тому самому рівні, що і коли прийшли. Вони не соромляться, а намагаються тренуватись і поліпшувати свої навики. Ваша задача — спробувати доказати собі, що ви можете краще. Але для цього треба спробувати :)




Незалежно від того, чи будете ви грати, чи просто дивитись, вам необхідно мати захисні окуляри. Переважно, я даю новачкам свої запасні. Але їх можна купити в будь-якому будівельному магазині за 20 грн.
Було б дуже добре мати берци. Під час гри бувають часто моменти, коли треба бігти по лісі не дивлячись під ноги. Берци тримають ногу і можуть спасти її у неприємний момент. Думаю, зламана чи вивернута нога не буде приємною згадкою про перший раз.

Перше питання, яке переважно появляється у новачка це «як спробувати перший раз?». Я завжди рекомендую знайти людину, яка готова буде привести і показати. Наприклад до мене :) Страйкболісти дуже відкриті люди. Нам цікаво грати з новими людьми. Це освіжає. А команди завжди хочуть поповнити свої ряди. Мабуть, у страйкболістів проявляється материнський інстинкт до початківців :)

Не забудьте перечитати правила. Від цього прямо залежить ваша майбутня репутація. Доречі, для тих, хто не в курсі, існує кілька редакцій правил і різні ігри можуть вестись за різними. А в деяких випадках взагалі організатори можуть внести свої поправки.
Страйкбол. МертвийНе намагайтесь в перші дні змінити страйкбол або розказати людям, які вже багато років в ньому, що вони нічого про нього не знають. Це перший крок до того, що вас не полюблять. Ідеї типу «я придумав новий сценарій, він має вам всім сподобатись тому, що він подібний на контрстрайк» вже давно стали місцевим анекдотом. І взагалі в нас не люблять порівнювати страйкбол з контрстрайком, а багато людей вважають це особистою образою. В даний період у вас основна задача слухати і задавати питання.
Не бійтесь запитувати. В цей день ви маєте перший шанс, щоб попробувати і потримати різні види зброї. Звісно, це робиться тільки з дозволу власника. Все-таки приводи недешеві і не всі хочуть, щоб хтось їх поламав. За весь час я жодного разу не бачив щоб хтось відмовив :) Так що дивіться, питайте і мацайте. Ніхто краще власників не розкаже їхні плюси і мінуси.

Я, зазвичай, даю на перший раз свій запасний привід, окуляри і бункер шарів. Це мені коштує не більше гривні. А новенький зможе дізнатись чи це його. Особисто мені це дає змогу оцінити людину, перевірити її адекватність і здатність працювати в команді. Побачити як людина поводиться в непередбаченій і раніше невідомій їй ситуації. І якщо нам новачок сподобався, то, зазвичай, запрошую прийти ще раз на тренування з нами. На даний час відмову отримала тільки одна людина.

Якщо хочете справити хороше враження про себе, то уважно слухайте командира. Намагайтесь зрозуміти його з півслова і вловити хід його думок. В жодному випадку не конфліктуйте. Не займайтесь виясненням на місці. Якщо вам сказали вийти, то краще так зробити. Проблема гостей автоматично стають проблемами людини, яка вас запросила. Повірте, це неприємно.
Намагайтесь не стріляти в лице. Це ніхто не любить. Якщо ви біля ворога і він вас не бачить, то краще просто потикати його приводом і сказати, що він мертвий. Уникайте пострілів з малої відстані.
Якщо вас вбили, то піднесіть руку або привід і вийдіть так, щоб нікому не заважати. Запам'ятайте, мертві не розмовляють. Навіть якщо у вас питаються де ворог, то просто проігноруйте співрозмовника. Звісно, винятком є питання, які не вплинуть на хід гри (аптечка, місце розташування метв'ятника і тд). Якщо у вас є біла пов'язка, то одягніть її. Хоча вона обов'язкова, як підказала практика її носять тільки 20% страйкболістів. Поки не попадете в мертв'ятник не припиняйте подавати признаки мертвого. Якщо це будинок або ніч, то можна голосно говорити «мертві йдуть». В іншому випадку є великий шанс відгребти повторно шарів.

Ну ось. Ти попробував. Це тобі сподобалось. І тут починається самий важкий момент для майбутнього страйкболіста — купівля першого приводу. Мабуть, 80% зразу кажуть, що хочуть бути снайперами. Деяких вдається переконати, інших не дуже.
В будь-якому випадку, щоб почати грати, треба викласти певну суму. Для декого вона велика, для іншого не дуже. Переважно, від тої суми коливається якість приводу. Китай дешевший, але з ним лотерея. Японія — дорого, але при цьому набагато якісніше. Не варто боятись купувати б\у приводи. Постарайтесь залучити когось із страйкболістів в процес покупки. Люди із стажем можуть помітити те, на що б ви ніколи не звернули увагу.

Класика жанру це АК і М16. Чому? А тому, що перший відомий, як дуже надійний і люди думають, що ця надійність поширюється і на його страйкбольну копію. А другий розкручений Голівудом, як зброя «хороших хлопців». В мене таке відчуття, що люди не бажають бути унікальними. Хороший приклад, коли новачок заходить в магазин, бачить АУГ і зразу каже “Дивись, Б-4-3”. Знаєте звідки це?
Я завжди рекомендував перше визначитись з напрямом, в який будете рухатись, а ще краще обрати команду, і вже під них обирати спорядження. Не варто забувати, що страйкбол — гра команда. Шанс, що ви вступите в якусь команду дуже великий. Уявіть, що буде, якщо в цієї команди буде обмеження по типу приводів. І що ви будете тоді робити?
Страйкбол. Diesel Draft, Лісові КотиЯ завжди рекомендую брати той привід, який лежить в руці. Особисто я користуюсь L85. На перший погляд не скажеш, що він зручний. Але після кількох місяців користування розумієш, що кращої зброї нема. Я постараюсь написати окремо топік про приводи.

В страйкболі ціниться то, як ти виглядаєш. Є навіть спеціально під це підібрані терміни — покемон і дрищ. Якщо ви не бачили чуда в кедах, спортивних штанах від Адідасу, лижній масці і АК, який до того має синьою ізолєнтою примотаний оптичний приціл то вам того не зрозуміти. Це я навів самий жорстокий випадок, який я бачив. Насправді покемонтство це стан душі. Наприклад, у нас, на Тракті Глинянському, бачив МП5(к) з вставленим стволіком в два рази довшим за сам автомат. Виглядає воно паршиво. А автор цього творіння задоволений тим, що він краще почав стріляти.
Є ще моделювання. Але це вже окрема тема і для окремого топіка. Якщо взяти в двох словах, то команди намагаються максимально відтворити реально існуючі підрозділи різних країн. Для цього вони копіюють їх одежу, використовують таке саме спорядження, навіть в деяких випадках тактику.

Я рекомендую не тюнінгувати зброю з самого початку. Це буде гальмувати ваше навчання. Рекомендую, взагалі, спочатку докуповувати тільки те, що вимагається в правилах. Мені відомі приклади, коли люди припиняли грати тільки тому, що скупились всім і їм не було цікаво кудись рухатись.

UPD: Діма правильно підказав. Кожен п'ятий каже: «А що буде, якщо проти вас із справжнім стволом прийду» :)

8 коментарів

avatar
виправи помилки і русизми) ну і трохи детальніше може б розписати. не точно пояснено покемон — опис підходить дрищу. та і «моделювання» треба було б поправити. плюс ще є реконструктори.
avatar
Каюсь, якщо чесно то коли почав писати то зрозумів, що не підозрюю, що ще крім базових знань може пригодитись на перший раз.

На рахунок моделювання і реконструкції я поправлю. Але всю основну тему я попробую викласти в окремому топіку. Але, якщо чесно то я не дуже готовий писати на цю тему. Я вважаю, що тему занадто суб'єктивна, а показати тільки одну сторону монети я не можу.

Цікаво на Лукморі написано про покемона і дрища. Сорі, без перекладу.
Покемоны
Покемон — собирательный образ описывающий поведение и устремления новичка, в плохом смысле этого слова, в страйкболе. По большому счету, покемонство характеризуется не вооружением, а поведением, подходом и пониманием вопроса. Однако именно нищебродство и секелизм (!) являются мощнейшими катализаторами реакции по превращению военно-тактической игры в хуиту.

Всё выпускаемое страйкбольное оружие — аналог реально существующего оружия (за очень редким исключением). Соответственно, есть и аксессуары, аналогичные применяемым с реальным оружием. Но очень часто игроки навешивают на привода несуществующие в реальности, несоответствующие модели привода, либо слишком большое количество аксессуаров. Таких игроков также называют «покемонами», а их привода — «покемонганами». Покемонганы часто делаются не затем, чтобы выглядеть «самым крутым тру-страйкболистом», а просто чтобы повысить функциональность привода. Так, частенько ставят оптику на те привода, где она не предусмотрена. Отношение к покемонству в страйкбольной среде достаточно спокойное. Реконструкторы, естественно, запрещают любое покемонство в своих рядах. Так же покемоном можно в шутку называть игрока, по полной упакованного, адекватно играющего и, возможно, всеми уважаемого, но не ставящего целью моделирование/реконструирование конкретного подразделения.

Дрищи
Они же «дрищболисты», «страхболисты», «срачболисты», «спецназ в джинсах и тюбетейке», «дрищназовцы» и т. п. Эволюция покемонов. Обычно малолетний (или не очень) задрот, считающий что страйкбол — это «Контрстрайк в реале». Накопил пять тыщ на кетайский автомат, надел камуфляж, который был у деда на даче, либо купил его в ближайшем магазине исходя из принципа «что подешевле». Целью игры видит настрелять как можно больше «фрагов», пофоткаться с приводом (а то и с несколькими) в руках и выложить всё это ВЖёппе. В большинстве случаев матёрый маклауд (ведь в контре с одного выстрела не убивают, а адекватный страйковый аналог слонобоя — редкость, к слову, и в настоящем бою с одного выстрела убивают реже, чем думают наши ненаглядные 95%, хотя, разумеется, редкий трувоен отхватив пулю произвольную точку своего драгаценного тела продолжит активное участие в бою.), очень любящий обвинять в маклаудизме других дрищей и труЪ-страйкболистов. Мечтает поставить на свой ненаглядный кетайский привод «стописят» и оптику. Принять участие в нормальных играх не может как класс, так как таких туда никто не пускает.

Также существует вид «богатеньких дрищей», хорошо известных и описаных в пейнтболе (возможно, оттуда-то они и набигают!) Это, как правило, вполне взрослые мужики, приезжающие на игру в хорошей машине, богато упаковаными, с крутым кастом-тюнингом за несметные бабкинги (10 т.р. действительно апгрейд пневмосистемы и стволика, 30 т.р. «настоящая оптика» и т. д. и т. п.), ии… …. решительно не допускающих возможности, что ими, хозяевами жизни, смеет кто-то командовать, а тем паче — да как же так — убивать! Неприятное отличие от дрищболистов первого типа состоит в продолжительности и накале разборок «если чё», удовольствие от игры с — сравнимое. Узнав себя, регулярно нобигают в статью с целью опустить нищебродов и кагбе намекнуть, что сам по себе факт траты больших бабок на хобби уже делает из игрока «богатенького дрища», что, конечно, чушь. Суть снова в поведении и отношении.
avatar
Гарно описав) Таки правду сказав на рахунок снайперів) то якась пошесть)А на рахунок дрищів — справді, саме гірше, то останній приклад «богатеньких дрищей»)
П.С ггіі, понаходив таки наші самі перші страйкбольні фоти з далекого 2007го)))
avatar
в мене є ще десь 5 фотографій з того дня. Можу знайти і виложити :)
avatar
давай)) приємно згадати початок
avatar
Діло було в Сихівському лісі. Якщо на фотоапараті було правельно виставленна дата то це було 11.02.2008

Страйкбол. Сихівський ліс

Страйкбол. Сихівський ліс

Страйкбол. Сихівський ліс

Традиційна смерть баночці

Страйкбол. Сихівський ліс

Весь час навожу ці фотографії, як приклад вдалого маскування

Страйкбол. Ходячий кактус

Страйкбол. Маскування
avatar
ИМХО, твоя лучшая статья. Очень точно и полно всё описал, но добавь ещё шутку «а что будет если я против ваших приводов с настоящим стволом выйду» )
Каждый пятый это так или иначе упоминает )
avatar
О це ти правильно підмітив :)
Тільки зареєстровані та авторизовані користувачі можуть залишати коментарі.